Blacha typu bagietka/hot-dog

Blachy typu „bagietka” lub blachy typu „hot-dog” to blachy, które umożliwiają wypiekanie bułek bagietek, bułek do hot-dogów oraz innych o wydłużonym kształcie.

Blachy te składają się z dwóch części:

  • odpowiednio wyprofilowanej powierzchni wypiekowej, która wykonana jest z blachy aluminiowej perforowanej zapewniającej przepływ powietrza
  • profilu, na którym osadzona jest część wypiekowa.

Obie części połączone są nitami.
Muldy części wypiekowej wykonywane są w dwóch wariantach:

  • muldy poprzeczne – wykonywane wzdłuż krótszego boku,
  • muldy podłużne – wykonywane wzdłuż dłuższego boku

Wymiary

  • Blacha typu „bagietka”
    • 600 x 400 [mm]
    • 780 x 580 [mm]
  • Blacha typu „hot-dog”
    • 600 x 400 [mm]