Koszyczki z tworzywa sztucznego

Koszyczki rozrostowe wykorzystywane są w trakcie procesu garowania czyli wyrastania ciasta chlebowego. Garowanie pieczywa to proces fermentacji ciasta. Podczas tego procesu ciasto najczęściej nie zachowuje pożądanej formy (szczególnie ciasta z mąki orkiszowej czy żytniej), dlatego celem zapewnienia ustalonego kształtu wykorzystywane są koszyczki. Do koszyczka obsypanego mocno mąką wkłada się ciasto, które wystastając uzyskuje pożądany kształt oraz wielkość. Koszyczki służą tylko wyrastaniu ciasta, nie nadają się do pieczenia.

Produkowane koszyczki plastikowe są wytwarzane w procesie wtrysku z granulatu tworzywa sztucznego.

gramatura góra: długość x szerokość (mm) dno: długość x szerokość (mm)
0,6 – 0,7 kg 320 x 140 235 x 60
0,8 – 0,9 kg 360 x 170 250 x 60
1,0 – 1,1 kg 360 x 185 260 x 75
1,3 kg 390 x 185 270 x 75
1,6 kg 430 x 200 305 x 75
1,8 – 2,0 kg 465 x 195 380 x 75
gramatura góra średnica (mm) dno średnica (mm)
0,6 – 0,7 kg 230 105
1,0 – 1,2 kg 250 120
1,4 kg 290 125
1,6 kg 310 130
1,8 – 2,0 kg 350 135