Foremki piekarnicze produkowane są z blachy stalowej, aluminiowej lub kwasoodpornej o różnych grubościach. Foremki wykonywane są metodami cięcia, zaginania oraz w zależności od wyboru sposobu łączenia spawane, zgrzewane lub nitowane.
Typowe wymiary foremki:
Gramatura | Wymiar góry [mm] A x B x H H – wysokość pionowa |
Wymiar spodu [mm] C x D |
---|---|---|
0,25 kg | 100 x 150 x 70 | 125 x 75 |
0,4 kg | 190 x 100 x 70 | 165 x 75 |
0,5 kg | 200 x 105 x 75 | 170 x 75 |
0,6 kg | 220 x 105 x 75 | 190 x 75 |
0,7 kg | 240 x 110 x 75 | 210 x 80 |
0,8 kg | 260 x 110 x 75 | 230 x 80 |
1,0 kg | 310 x 110 x 75 | 280 x 80 |
1,2 kg | 340 x 120 x 75 | 310 x 90 |